Πόσο σημαντικό είναι το ζέσταμα;

Πόσο σημαντικό είναι το ζέσταμα;

Όσο σημαντική είναι η κυρίως προπόνηση τόσο σημαντική είναι και η προθέρμανση. Είναι η διαδικασία που μέσω αυτής αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος και προετοιμάζει το μυϊκό σύστημα να μεταβεί από την φυσιολογική κατάσταση στην κατάσταση της προπόνησης.
Η προθέρμανση μας προφυλάσσει από τους τραυματισμούς που μπορεί να πάθουμε κατά την διάρκεια της προπόνησης, μειώνει τον πόνο και το πιάσιμο που αισθανόμαστε την επόμενη μέρα της προπόνησης.
Επίσης προετοιμάζει ομαλά την καρδιά μας και αυξάνει την ευλυγισία και την κίνηση του αίματος στους μύες.
Εκτός από την σωματική συμβάλει και στην ψυχολογική μας προετοιμασία, μέσω προπαρασκευαστικών κινήσεων ή ασκήσεων πριν το κυρίως πρόγραμμα προπόνησης.
Τι επιτυγχάνουμε όμως με την προθέρμανση;
▪️Την αύξηση της κυκλοφορίας και του μεταβολισμού με αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας
▪️Την αύξηση της ελαστικότητας των μυών
▪️Την σταδιακή αύξηση της καρδιακής συχνότητας, επιταχύνοντας έτσι γρηγορότερα την μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς
Μετά την προπόνηση χρειαζόμαστε ολιγόλεπτο περπάτημα που θα επιτρέψει μια ήπια επιβράδυνση των παλμών μας, αλλά και αύξηση στην κυκλοφορία του αίματος. Στη συνέχεια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον κύλινδρο αποθεραπείας για να δουλέψουμε σε περιοχές που γυμνάσαμε κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Αυτό θα βοηθήσει στην αποκατάσταση των μυών μέχρι την επόμενη προπόνηση. Τέλος, χρησιμοποιούμαι μερικές στατικές ή μη ασκήσεις τεντώματος

Share this post