ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τι είναι

Η αρωματοθεραπεία αναφέρεται σε μια σειρά παραδοσιακών, εναλλακτικών ή συμπληρωματικών θεραπειών που χρησιμοποιούν αιθέρια έλαια και άλλες αρωματικές φυτικές ενώσεις.
Η Εθνική Ένωση Ολιστικής Αρωματοθεραπείας (NAHA) ορίζει την αρωματοθεραπεία ως «τη θεραπευτική εφαρμογή ή τη φαρμακευτική χρήση αρωματικών ουσιών (αιθέρια έλαια) για ολιστική θεραπεία».
Το 1997, ο Διεθνής Οργανισμός Προτύπων (ISO) καθόρισε ένα αιθέριο έλαιο ως «προϊόν που λαμβάνεται από φυτικές πρώτες ύλες, είτε με απόσταξη με νερό ή ατμό, είτε από τη φλούδα των εσπεριδοειδών με μηχανική διαδικασία ή με ξηρή απόσταξη»

Τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται για σχεδόν 6.000 χρόνια, με στόχο τη βελτίωση της σωματικής αλλά και ψυχικής υγείας ενός ατόμου

εδω βαζεις το βιντεο

https://www.youtube.com/watch?v=-3PDbSuCfYs

Οφέλη

Η αρωματοθεραπεία είναι μια συμπληρωματική θεραπεία. Δεν παρέχει θεραπεία για ασθένειες αλλά μπορεί να υποστηρίξει τη συμβατική θεραπεία διαφόρων παθήσεων.
Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει:
• Ναυτία
• Πόνους στο σώμα
• Άγχος, διέγερση, κατάθλιψη
• Κόπωση και αϋπνία
• Μυϊκούς πόνους
• Πονοκεφάλους
• Κυκλοφοριακά προβλήματα
• Εμμηνορροϊκά προβλήματα
• Εμμηνοπαυσιακά προβλήματα

Χρήση αρωματοθεραπείας

Η αρωματοθεραπεία χρησιμοποιείται συνήθως μέσω εισπνοής ή ως τοπική εφαρμογή.
Εισπνοή: τα λάδια εξατμίζονται στον αέρα χρησιμοποιώντας έναν διάχυτη, σπρέι ή σε ατμόλουτρο. Εκτός από την ευχάριστη μυρωδιά, η αρωματοθεραπεία μπορεί να προσφέρει απολυμαντικές, αναπνευστικές, αποσυμφορητικές ιδιότητες καθώς και ψυχολογικά οφέλη. Η εισπνοή αιθέριων ελαίων διεγείρει το οσφρητικό σύστημα, το τμήμα του εγκεφάλου που συνδέεται με τη μυρωδιά, συμπεριλαμβανομένης της μύτης και του εγκεφάλου.
Μόρια που εισέρχονται στη μύτη ή το στόμα περνούν στους πνεύμονες και από εκεί, σε άλλα μέρη του σώματος. Καθώς τα μόρια φτάνουν στον εγκέφαλο, επηρεάζουν το σώμα μας άμεσα. Επηρεάζουν τα συναισθήματα, τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση, την αναπνοή, τη μνήμη, το στρες και την ισορροπία ορμονών. Με αυτόν τον τρόπο, τα αιθέρια έλαια μπορούν να έχουν μια λεπτή, αλλά ολιστική επίδραση στο σώμα.
Τοπικές εφαρμογές: λάδια μασάζ, προϊόντα μπάνιου και περιποίησης του δέρματος απορροφώνται μέσω του δέρματος. Το μασάζ στην περιοχή όπου πρόκειται να εφαρμοστεί το λάδι μπορεί να ενισχύσει την κυκλοφορία και να αυξήσει την απορρόφηση. Μερικοί υποστηρίζουν ότι περιοχές που είναι πλουσιότερες σε αδένες ιδρώτα και θυλάκια των μαλλιών, όπως το κεφάλι ή οι παλάμες του χεριού, μπορεί να απορροφήσουν τα λάδια πιο αποτελεσματικά.
Τα αιθέρια έλαια στην πλειοψηφία τους, δεν εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα. Πρέπει να αραιώνονται με ένα λάδι φορέα. Συνήθως, η συγκέντρωση είναι μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου σε ένα κουταλάκι του γλυκού λαδιού φορέα (εξαρτάται πάντα η ποσότητα με το σημείο εφαρμογής). Τα περισσότερα κοινά έλαια είναι το αμυγδαλέλαιο ή το ελαιόλαδο.